Składniki:
(na 4 porcje)
- 4-5 suszonych grzybów
- 2 łyżki oliwy albo oleju
- 2 niewielkie cebule, obrane i pokrojone na półplasterki
- spora garść pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
- 3 szklanki (750ml) wywaru warzywnego, albo wegańskiej kostki (u mnie: Osem)
- 1/2 szklanki (125ml) 'śmietanki' owsianej
Suszone grzybki zalej odrobiną wrzącej wody i zostaw na 15 minut, a następnie drobno posiekaj.
W sporym garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i podsmaż przez kilka minut. Dodaj pieczarki i suszone grzyby, przemieszaj i podmaż do czasu, aż większość wilgoci odparuje.
Wsyp ziemniaki. Smaż kolejnych kilka minut.
Wlej wywar, albo 750ml wody i łyżeczkę proszkowanej przyprawy Osem. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości ziemniaków - okolice 15-20 minut.
Zdejmij garnek z kuchenki, zacznij miksować na gładko blenderem ręcznym, dolewając w międzyczasie śmietankę.
Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i ewentualnie szczyptą suszonego tymianku.
No comments:
Post a Comment