Tuesday 17 May 2022

Kremowa zupa pieczarkowa, wegańska...


Składniki:
(na 4 porcje)
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 2 łyżki oliwy albo oleju
  • 2 niewielkie cebule, obrane i pokrojone na półplasterki
  • spora garść pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
  • 3 szklanki (750ml) wywaru warzywnego, albo wegańskiej kostki (u mnie: Osem)
  • 1/2 szklanki (125ml) 'śmietanki' owsianej

Suszone grzybki zalej odrobiną wrzącej wody i zostaw na 15 minut, a następnie drobno posiekaj.

W sporym garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i podsmaż przez kilka minut. Dodaj pieczarki i suszone grzyby, przemieszaj i podmaż do czasu, aż większość wilgoci odparuje.

Wsyp ziemniaki. Smaż kolejnych kilka minut. 

Wlej wywar, albo 750ml wody i łyżeczkę proszkowanej przyprawy Osem. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości ziemniaków - okolice 15-20 minut.

Zdejmij garnek z kuchenki, zacznij miksować na gładko blenderem ręcznym, dolewając w międzyczasie śmietankę. 
Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i ewentualnie szczyptą suszonego tymianku.

No comments:

Post a Comment