Sunday, 16 January 2022

Coś dobrego dla jednego: nocna owsianka z masłem orzechowym i chia...

Przepis podpatrzony na blogu Minimalist Baker.

Składniki:
(na 1 porcję)
  • 1/2 szklanki niesłodzonego 'mleka' migdałowego (albo innego, na przykład kokosowego, sojowego, czy konopnego)
  • 3/4 łyżki nasionek chia
  • 2 łyżki masła orzechowego, albo migdałowego (kremowego, albo chrupkiego; albo jakiegoś innego ulubionego masła orzechowego, lub z pestek)
  • 1 łyżka syropu klonowego (albo cukru kokosowego, organicznego brązowego, czy słodzika, jak stevia)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych, certyfikowanych bezglutenowych, jeśli jest taka potrzeba (nie błyskawicznych i nie tych grubych)
W słoiku, lub szklanej, albo plastikowej miseczce z pokrywką, wymieszaj mleko, chia, masło orzechowe i syrop klonowy, albo cukier.
Masło orzechowe nie musi się kompletnie rozpuścić, mogą zostać jego niewielkie pasma.

Wsyp płatki owsiane i jeszcze raz wszystko przemieszaj, delikatnie przyciskając łyżką, tak by wszystkie były zamoczone w mleku.

Załóż pokrywkę i zostaw w lodówce - na noc, albo minimum na 6 godzin.

Jedz następnego dnia, z ulubionymi dodatkami, jak pokrojone banany, albo truskawki, czy borówki.  Jeśli wolisz owsiankę na ciepło możesz podgrzać ją w mikrofali - 45-50 sekund (upewnij się tylko, że w pojemniku jest wystarczająco dużo miejsca dla powiększającej się objętości zawartości); albo w garnuszku - często mieszając.  

Takie płatki powinny wytrzymać w lodówce przez 2-3 dni, ale są najlepsze jedzone w przeciągu pierwszych 12-24 godzin. 

1 comment: