Pojawiła się znienacka na wszelkich blogach i stronach kulinarnych i najwyraźniej podbiła serca publiki generalnej. 'Chia'... Malutkie ziarenka, zatopione w puddingach, cookies i deserach, spogladaja na mnie zalotnie... I wygladaja do tego nad wyraz smacznie... Nie ma się co zastanawiać! Trzeba zajrzeć do Internetu i wyrobić sobie opinię...
:)
"Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica), zwana takż chia, pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku i Gwatemali. Bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich.Słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl, znaczącego oleisty. Mielone, lub całe nasiona chia sa używane do tej pory w Paragwaju, Boliwii, Argentynie, Meksyku i Gwatemali, jako odżywczy napój, albo pożywienie.
Nasiona chia sa bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i stanowia znakomite źródło witamin z grupy B, a także minerałów - wapnia, żelaza, magnezu, manganu, fosforu i cynku. (Źródło zdjęcia)
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 2,034 kJ (486 kcal) |
Carbohydrates | 42.12 g |
Dietary fiber | 34.4 g |
Fat | 30.74 g |
Saturated | 3.330 |
Monounsaturated | 2.309 |
Polyunsaturated
omega‑3
omega‑6
| 23.665
17.8 g
5.8 g
|
Protein | 16.54 g |
Vitamins | |
Vitamin A equiv. |
(7%)
54 μg |
Thiamine (B1) |
(54%)
0.62 mg |
Riboflavin (B2) |
(14%)
0.17 mg |
Niacin (B3) |
(59%)
8.83 mg |
Folate (B9) |
(12%)
49 μg |
Vitamin C |
(2%)
1.6 mg |
Vitamin E |
(3%)
0.5 mg |
Minerals | |
Calcium |
(63%)
631 mg |
Iron |
(59%)
7.72 mg |
Magnesium |
(94%)
335 mg |
Manganese |
(130%)
2.723 mg |
Phosphorus |
(123%)
860 mg |
Potassium |
(9%)
407 mg |
Sodium |
(1%)
16 mg |
Zinc |
(48%)
4.58 mg |
(Wikipedia: po polsku, po angielsku)
Co jeszcze?
" Nasionka chia dobrej jakości sa naturalnie białe, lub czarne, a nie powinny być brazowe (te ostatnie sa jeszcze niedojrzałe - moga mieć mniej składników odżywczych i gorzki smak). Zostały spopularyzowane, jako składnik zdrowej diety tylko w ciagu ostatnich 10 lat, ale wcześniej stanowiły podstawę diety Majów i Azteków. Malutkie nasionka maja zdolność pęcznienia, zabierajac ilość płynu do 10 razy większa, niż ich sucha waga, i przypominaja wtedy niewielkie, żelowate globulki.
Najprościej jest zrobić 'chia pudding' - wymieszać 1/4 szklanki nasionek z 1 szklanka plynu (soki owocowe lub mleczko migdałowe sa popularnym wyborem). Pudding jest gotowy, kiedy nasionka sa żelowate i płyn został wchłonięty. Proces ten zajmuje około 15 minut, ale pudding dobrze się przechowuje w lodówce przez kilka dni. Jako, ze chia sama w sobie nie ma smaku można dodawać ulubione przyprawy, siekane owoce i orzechy i inne dodatki.
Nasionka chia można dodawać, całe lub zmielone, do smoothie i soków, jogurtu i owsianki, albo posypywać nimi sałatki.
Bardzo często opisuje się chia, jako 'super-food', co oznacza po prostu, że, w porównaniu z innymi, zawiera ona więcej składników odżywczych. 2 łyżki zawieraja około 140 kalorii, razem ze spora dawka kwasów tłuszczowych omega-3, białka i włókna. Aby skorzystać z zasobów odżywczych chia, nasionek nie trzeba mielić, można spokojnie zjadać je w całości." (więcej na Bon Appétit)
I na koniec:
" Chia was the basic survival ration of Aztec warriors, 2 tablespoons of the seeds could sustain a marching person for 24 hours. The Aztecs used to pay their taxes in the seed, and Chia seed was used as general unit of currency. In Aztec times, you could eat your wallet! " (informacja na odwrocie zakupionego opakowania nasionek). Źródło zdjęcia.
Wszystko wyglada wspaniale...
To teraz pozostaje tylko dać jej szansę...
:)
No comments:
Post a Comment