Tuesday, 11 January 2022

Łatwy makowiec na kruchym spodzie...

Generalnie za typowymi świątecznymi ciastami nie przepadam, ale jedocześnie poddaję się kompletnemu przesądowi, że Wigilia bez maku oznacza nie najciekawszy kolejny rok. Dlatego w menu kolacyjnym pojawia się zawsze coś makowego - jak nie torcik, to kluski, jak nie francuskie kopertki, to przynajmniej ciasto...   
W gym roku skompilowałam 2 przepisy (klik, klik) i powstał szybki makowiec na kruchym spodzie, z gotowej masy makowej, i którego przygotowanie nie zajmuje tygodnia.


Składniki:
(u mnie blaszka kwadratowa 23cm, ale nada się też prostokątna o podobnej powierzchni)

ciasto kruche
200g mąki pszennej
125g zimnego masła
1 jajko
4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki szybko zagnieć (ręcznie, albo w malakserze/robocie kuchennym). Uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń folią aliminiową i włóż do lodówki na 60 minut, albo do zamrażarki na 30 minut.

Wyściel wybraną foremkę papierem do pieczenia.

Schłodzonym ciastem wyłóż foremkę - lekko rozwałkuj ciasto na blacie, a następnie przełóż do formy i roklep równomierną warstwę, albo delikatnie rozwałkuj szklanką ułożoną na boku.

Schłódź kolejnych przez 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180stC, ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz do zezłocenia - około 25 minut. Zostaw do ostudzenia.


masa makowa
puszka gotowej masy makowej (850g)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mielonych migdałów
garść suszonej żurawiny
garść posiekanych/połamanych orzechów włoskich
3 białka

Masę makową wymieszaj z bułką, migdałami, żurawinami i orzechami.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie do masy makowej.

Gotową masę wyłóż równomiernie na kruchy spód i piecz w 180stC do czasu, aż masa będzie stężała - okolice 30-35 minut.

Zostaw do ostudzenia.


lukier
sok wyciśnięty z 2 mandarynek
szklanka cukru pudru
drobniutko siekana kandyzowana skórka pomarańczowa

Wymieszaj dokładnie sok z cukrem - powinien powstać gładki, gęsty lukier. Posmaruj równomiernie wystudzone ciasto i posyp po wierzchu skórką pomarańczową.

No comments:

Post a Comment