Saturday, 17 July 2021

Sernik lekko migdałowy z serka ricotta i mascarpone...


Przepis, bardzo minimalnie zmieniony, ze strony Kwestia Smaku.

Składniki:
(tortownica 23cm)

150g herbatników digestive
5-6 łyżek stopionego oleju kokosowego
1 laska wanilii
500g serka ricotta
250g serka mascarpone
125g cukru
100g zmielonych migdałów
2 łyżki skrobi kukurydzianej
3 duże jajka
skórka starta z 1 cytryny
garść płatków migdałowych

  • Wyjmij serki i jajka z lodówki - powinny ogrzać się do temperatury pokojowej.
  • Zmiel herbatniki w robocie kuchennym i wymieszaj z olejem kokosowym. Przesyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie uklep na równomierną warstwę. Wstaw do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do sporej miski przełóż serki, wsyp cukier, migdały, skórkę i skrobię, wbij jajka i dodaj ziarenka wyskrobane z wanilii. Zmiksuj do połączenia składników.
  • Przelej masę serową na przygotowany spód, posyp płatkami migdałowymi i piecz 45 minut, na złotawy kolor.
  • Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w środku na około godzinę. Zimne wstaw do lodówki i dobrze schłodź.

1 comment: