Friday, 9 July 2021

Celebryci na słodko - Victoria Sponge Cake...

 

Victoria sponge, albo Victoria sandwich cake, to cast, które swoją nazwę zawdzięcza królowej Victorii, która lubiła to ciasto w miniaturowej wersji w towarzystwie herbaty na podwieczorek - angielskie afternoon tea. Wersja, która cieszyła się królową, była w środku posmarowana tylko dżemem, ale nowocześniejsze wersje często zawierają także i bitą śmietanę. Wierzch nie jest dekorowany, tylko posypany delikatną warstwą drobnego cukru. Przepis wyewoluował z klasycznego przepisu na pound cake, robionego z równych proporcji mąki, tłuszczu, cukru i jajek. Wynalezienie w 1843 roku proszku do pieczenia przez Anglika Alfreda Bird'a pozwoliło na osiągnięcie wyrastania ciasta wyżej, niż kiedykolwiek wcześniej. Autorka kulinarna Felicity Cloake skomentowała, że wynalazek został uczczony patriotycznym  ciastem ("was celebrated with a patriotic cake"). (...)

Victoria sponge można zrobić dwiema metodami. Tradycyjnie najpierw miksuje się tłuszcz (masło) z cukrem na kremową masę, następnie wmiksowuje roztrzepane jajka, a na koniec wmieszana zostaje mąka i środek spulchniający. Nowocześniejsza metoda, przy użyciu elektrycznego miksera ręcznego, albo robota kuchennego, pozwala na ubicie wszystkich składników od razu na kremową masę. Ta metoda zwykle wykorzystuje dodatek środka spulchniającego i woła o użycie bardzo miękkiego masła/margaryny. Podstawowe 'ciasto' zostało wykorzystane do zrobienia różnorodnych przysmaków i deserów, w tym cupcakes, ciasta czekoladowego i Eve's pudding (klik) - jabłek zapiekanych pod warstwą ciasta.             

No comments:

Post a Comment