Sunday 25 July 2021

Brownies BEZ - bananowe i wegańskie...


Bez rafinowanego cukru.
Bez glutenu.
Bez nabiału.
Bez oleju.
Bez jajek...
:)

Przepis z bloga My Quiet Kitchen.

Składniki:
(blaszka 20/20cm)

suche
1 szklanka (100g) mąki owsianej (certyfikowanej bezglutenowej, jeśli jest taka potrzeba)
1/2 szklanki naturalnego kakao (jeśli używasz holenderskiego, alkalizowanego kakao zamień sodę na proszek do pieczenia)
1 łyżeczka sody (proszku do pieczenia przy holenderskim kakao)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli

mokre
1 szklanka zgniecionych bananów (2 bardzo dojrzałe)
1/4 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki cukru kokosowego lub brązowego
1 łyżka zaparzonej kawy albo mlekopodobnego napoju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki masła orzechowego - ulubionego, np. migdałowego, fistaszkowego

dodatkowo
garść posiekanych/połamanych orzechów włoskich


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

W sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. 
W osobnej misce wymieszaj zgniecione banany z resztą mokrych składników.

Wlej mokrą mieszankę do suchej, szybko zamieszaj na w miarę gładkie ciasto i wmieszaj orzechy, jeśli używasz.

Przelej do przygotowanej foremki i piecz okolice 30 minut - patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być czysty po wyjęciu.
Zostaw brownie w blaszce na 30 minut, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. Pokrój na 12-16 kwadratów.

3 comments:

  1. Replies
    1. Mocno 'browniowe', ciężkie, czekoladowe... U nas zniknęło bardzo, ale to bardzo szybko...
      Ale, jak zawsze - de gustibus...

      Delete
  2. ooo tak takie cudo bym sobie zjadła

    ReplyDelete