Tuesday, 13 July 2021

Chlebek bananowy na mące owsianej (bez glutenu)...



Składniki:
(oryginalnie na 1 blaszkę/keksówkę okolice 23/13cm; ja zaczęłam pieczenie niefortunnie rano i musiałam zredukować czas pieczenia - użyłam 2 foremek w okolicy 20/10cm)

225g mąki owsianej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli

100g niesolonego masła
200g granulowanego cukru (dałam 150g)
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

125g jogurtu greckiego
3 bardzo dojrzałe banany (tj. okolice 300g)

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę/blaszki - wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. 
  3. Stop masło - w garnuszku, lub mikrofali. W osobnej, sporej misce wymieszaj dokładnie masło i cukier. Wmieszaj jajka i wanilię, a następnie wsyp mąkę z sodą i solą.
  4. Rozgnieć widelcem banany na papkę i wymieszaj dokładnie z jogurtem. Wmieszaj do masy mącznej.
  5. Gotowe ciasto przelej do foremki/foremek i piecz przez około 60 minut dla jednego bochenka, albo około 30 minut dla 2 mniejszych. 
  6. Zostaw w foremce przez 30 minut do ostudzenia, a następnie wyjmij na kratkę.

No comments:

Post a Comment