Thursday, 3 December 2020

Turecka zupa z soczewicy i warzyw...


Przepis ze strony Kitchen stories
 
Składniki:
(na jakieś 4-6 porcji)
 
150g czerwonej soczewicy
1 ziemniak
1 marchewka
1 czerwona papryka
5 pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryczka chilli
1 cebula
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy
1 litr wywaru warzywnego
sól, pieprz, mielona papryka wędzona
 
  • Obierz cebulę, ziemniaka, czosnek i marchewkę. Pokrój warzywa i paprykę na niewielkie kawałki. Papryczkę chilli posiekaj drobniutko, przepołów pomidorki, a czosnek przepuść przez praskę.
  • Oliwę rozgrzej w sporym garnku. Podsmaż cebulę, aż zacznie być przejrzysta. Dorzuć chilli, pomidorki, czosnek, paprykę, ziemniaka, marchewkę, odrobinę wędzonej papryki i soczewicę. Wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.
  • Dolej wywar, zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, lub do miękkości soczewicy. Zmiksuj blenderem na gładki krem i podawaj pokropione sokiem z cytryny, z posiekaną natką pietruszki, albo z ostrym sosem i dobrym chlebem. 

2 comments:

  1. Zupa już zapisana, bo zdecydowanie mnie zainteresowała i koniecznie będę próbować:) Ale to pewnie, znając mnie, dopiero po Świętach:D

    ReplyDelete