Tuesday, 21 April 2020

Pieczarki duszone z warzywami i fasolką...


Składniki:
(na 2-3 porcje)

  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 małe, czerwone cebule, lub 1 większa, pokrojone na półplasterki
  • 1 spora marchewka, starta na tarce
  • kawałek selera (około 1/6 średniego), starty na tarce
  • 250g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
  • 1-2 łyżeczki mieszanej przyprawy w typie 'Kucharek'(do smaku)
  • ewentualnie dodatkowa odrobina soli i pieprzu
  • 400g puszka małej, białej fasolki (u mnie - cannellini), odcedzonej i opłukanej

W średnim garnku rozgrzej olej i oliwę. Wsyp cebulę, marchewkę i selera. Dobrze wymieszaj i przesmaż kilka minut. Dodaj pieczarki, wymieszaj i dopraw do smaku. 
Przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 10 minut, dodajac fasolkę na ostatnie 2 minuty. Podawaj z ryżem, lub makaronem, albo kawałkiem chleba. 




3 comments:

  1. ale pyszne danie wyczarowałaś ;)))

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam takie dodatki do obiadu, zrobię koniecznie

    ReplyDelete
  3. Wygląda bardzo ciekawie. Połączenie fasoli z pieczarkami testowałam i jest bardzo dobre :) Witaj w akcji :)

    ReplyDelete