Thursday, 2 April 2020

Batonik (krówkowaty) z soloną tahiną i kokosem - wegański, bez orzechów...

" I am completely in love with this recipe. Tahini (made from ground sesame seeds) is versatile and delicious ingredient to use in baking. Through lots of experimentation, I've found that salting it and mixing it with coconut brings out its flavour in a subtle way, reducing its natural richness and providing it with an extra little bite. "

Przepis z książki 'Livia's Kitchen'.



Składniki:
(keksówka 10/20cm, okolice 14 sztuk)

60g pasty tahini
150g miękkich daktyli (oryginalnie Medjool, ale tańsze, twardsze można namoczyć we wrzątku i bardzo dobrze odcedzić przed użyciem)
2 łyżki syropu klonowego (u mnie - łyżka miodu)
80g drobnych wiórków kokosowych
1 1/2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli

Zmiksuj wszystkie składniki w malakserze, aż do powstania gładkiej masy*.

Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Dokładnie wyrównaj lekko wilgotnymi rękami, albo wypukłą stroną łyżki.

Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Pokrój, przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.


* Moja gotowa masa wydawała mi się za mokra, zapewne wina namoczonych daktyli. Ale dodane 3 łyżki bułki tartej załatwiły sprawę. 

1 comment: