Wednesday, 15 April 2020

Babeczki makowo - serowe...


Przepis zainspirowany znalezionym na blogu Ptaszkowo.

Składniki:
(na 10 sztuk)

masa makowa
  • szklanka gotowej masy makowej
  • 2 białka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki bułki tartej
  • kropelka lub dwie ekstraktu migdałowego
  • łyżka mielonych migdałów

masa serowa
  • 180g opakowanie serka kremowego (u mnie Philadelphia)
  • 1 jajko
  • kropelka lub dwie ekstraktu waniliowego
  • 2 lekko czubate łyżki cukru pudru


Rozgrzej piekarnik do 160stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 10 papilotkami.

Masa makowa: wszystkie składniki oprócz białek wsyp/wlej do miski i dokładnie wymieszamj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką na gładką masę. 

Masa serowa: ser zmiksuj na gładką masę, dodaj jajko, cukier puder, i ekstrakt, ucieraj mikserem przez kilka minut.

Do każdej papilotki wkładaj po łyżce masy makowej. Na masę makową nakładaj po 1 łyżce masy serowej.

Piecz przez 30-35 minut. Wyjmij - bardzo delikatnie! - na kratkę i zostaw do ostudzenia. Schłódź w lodówce przez 2 godziny.




1 comment:

  1. to coś dla mnie :)) dwa ulubione "ciasta" w jednej babeczce

    ReplyDelete