Friday, 10 January 2020

Wegetariańskie chilli z soczewicy (Nigella Lawson)...

" I know it must be irritating for vegetarians to have me commend this by saying it tastes wonderful to meat-eaters to, but that happens to be the case. "  


Nigella Lawson w "Feast".

Składniki:
(na 10 porcji)

2 łyżki oliwy
2 średnie cebule, drobno posiekane
2 zabki czosnku, posiekane drobniutko, albo przeciśnięte przez praskę
2 duże, czerwone papryki, oczyszczone z pestek i posiekane na niewielkie kawałki
1-2 łyżeczki suszonego chilli w płatkach (u Nigelli - 2, u mnie - 1; de gustibus)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
3 ziarna kardamonu, rozgniecione w moździerzu
300g czerwonej soczewicy
2 x 400g puszki siekanych pomidorów
750ml wody
2 x 400g puszki czrwonej fasolki 'kidney', odcedzonej i opłukanej
4 łyżki keczupu
4 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka kakao

W dużym garnku (musi pomieścić sporo składników! Mój 5-litrowy jest w sam raz) rozgrzej olej i usmaż do miękkości cebulę, czosnek i paprykę - około 10 minut. Dodaj chilli, kolendrę, kumin i kardamon, dobrze wymieszaj. Wsyp soczewicę i wszystko przemieszaj jeszcze raz.

Wmieszaj siekane pomidory, wodę, fasolkę, keczup, pastę pomidorowa i kakao. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj około 45 minut, często mieszajac. Jeśli danie wydaje się za wodniste - sprawdzaj od czasu do czasu - odsuń lekko pokrywkę.

Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, startym żółtym serem, kleksem kwaśnej śmietany. Co kto lubi.

1 comment: