Saturday 18 January 2020

'The green roasting tin' Rukmini Iyer


"The green roasting tin. Vegan & vegetarian one dish dinners" poleciła mi koleżanka-weganka, która pracuje długie godziny i lubi nieskomplikowane, szybkie dania, w sam raz na poszkolny obiad dla syna.
Ja wszelkie nowości kulinarne uwielbiam, więc bez dodatkowego przemyślania sprawy ksiażkę kupiłam przy pierwszej nadarzającej się okazji - i nawiasem mówiąc nie było łatwo, bo wszystkie egzemplarze w okolicznych bibliotekach były wypożyczone, albo zarezerwowane, a księgarnie nie były zainteresowane rozstawaniem się z popularnym wydaniem w promocyjnych cenach.
Weganami co prawda nie jesteśmy, ani nawet tak naprawdę wegetarianami, ale przy moim kompletnym braku entuzjazmu w kwestii mięsa i braku czasu na wielogodzinne wystawanie przy kuchence, rozwiazanie: przygotuj+wrzuć na tacę+wstaw do piekarnika+podawaj wydaje się idealne.

Ksiażka jest podzielona na 2 części: wegańską i wegetariańską, z podkategoriami: quick - szybkie, poniżej 30 minut w piekarniku; medium - średnie, do 45 minut w piekarniku; oraz slow - (po)wolne, godzina i ponad w piekarniku. I każdy przepis daje radę wyzwaniu: wystarczy w opisany sposób przgotować potrzebne składniki, ułożyć na blaszce i zapiec. 
Mnie spodobało się już wegańskie 'three bean chilli with avocado salsa', 'beetroot, chickpea & coconut curry' i 'over baked ratatouille', oraz wegetariańskie: 'creole spiced leek & mushroom tart', 'honey roasted root vegetable salad with blue cheese & spinach' i 'sweet potatoes with taleggio, onions & basil'. 
Zobaczymy. Książka znajduje swoje miejsce w mojej biblioteczce i czas pokaże, jak bardzo się przyda.

Wydawnictwo Penguin Random House, 2018 rok.   









No comments:

Post a Comment