Friday, 8 February 2019

Batoniki owsiane z dżemem truskawkowym i chia...


Przepis z bloga Cooking for Emily.

Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm, czyli okolice 12 porcji)

  • 2 szklanki płatków owsianych LUB szklanka zwykłych płatków i szklanka płatków błyskawicznych, takich drobniutko mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki nasionek chia
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 3 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego

  1. Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Szklankę płatków owsianych zmiksuj na drobno, przełóż do miski. [Ten punkt możesz pominać, jeśli używasz już rozdrobnionych płatków.]
  3. Wymieszaj z drugą szklanką całych płatków, proszkiem do pieczenia i nasionkami chia.
  4. W osobnej misce rozgnieć banany i wmieszaj miód.
  5. Wymieszaj płatki z bananami. Masę przełóż do foremki i delikatnie wyrównaj. Posmaruj dżemem i piecz 20-25 minut.
  6. Przed pokrojeniem wystudź na kratce.



1 comment: