Monday, 11 February 2019

Zupa marchewkowa z kolendrą...


Przepis ze strony BBC Food.

Składniki:
(na 3-4 porcje)

1 łyżka oleju
1 cebula, pokrojona na plasterki
450g marchewki, pokrojonej na plasterki
1 łyżeczka mielonej kolendry
750ml + warzywna kostka bulionowa, lub bulionetka
szklanka luźno upakowanych listków świeżej kolendry

  • W sporym garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i marchewkę i smaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zaczna mięknać.
  • Wmieszaj mielona kolendrę, dopraw dobrze do smaku i smaż kolejna minutę.
  • Wlej wodę, wkrusz kostkę, zagotuj i gotuj do miękkości warzyw - około 15 minut.
  • Wrzuć kolendrę i zmiksuj całość mikserem ręcznym, lub w blenderze. 



2 comments: