Tuesday, 5 February 2019

Ciasto kokosowo-cytrynowe...


Przepis z bloga Small Kitchen Tales.

Składniki:
(keksówka okolice 23/12cm)

1 1/2 szklanki (210g) maki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g miękkiego masła
1 szklanka (200g) drobnego cukru
skórka otarta z 1 cytryny
3 jajka
1 szklanka (240ml) napoju/mleka kokosowego (nie z puszki, ale zamiennika mleka)
1 szklanka (100g) wiórek kokosowych

  • Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj u i wyłóż papierem do pieczenia wybrana foremkę.
  • Przesiej makę z sola i proszkiem do pieczenia. 
  • Włóż masło, cukier i skórkę z cytryny do sporej miski i zmiksuj na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania kremowej, jasnej i lekkiej masy.
  • Wbijaj po jednym jajka i miksuj dokładnie po każdym dodatku.
  • Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych i dodawaj na przemian makę i mleko kokosowe, ale tak, by maka była pierwsza i ostatnia.
  • Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj wierzch.
  • Piecz 40-50 minut, lub do czasu, aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. [U mnie - około 55 minut]. Zostaw do wystudzenia na kratce. 


1 comment: