Wednesday, 20 February 2019

Naleśniki gryczane, opcjonalnie bezglutenowe...


Przepis z bloga The Spruce Eats.

Składniki:
(na około 10 sztuk, ale dużo zależy od wielkości patelni)

1 1/4 szklanki mleka
3 jajka
4 łyżki oliwy LUB oleju
3/4 szklanki maki gryczanej
1/4 szklanki maki LUB mieszanki bezglutenowej
1/2 łyżeczki soli
olej lub oliwa do smażenia

  • W sporej misce wymieszaj suche składniki. W dzbanku, lub osobnej misce wymieszaj mokre składniki.
  • Wlej mokra mieszankę do suchej i dobrze wymieszaj. Odstaw na 2 godziny.
  • Rozgrzej nieprzywierajaca patelnię i posmaruj delikatnie olejem. Smaż naleśniki z dwóch stron, używajac około 1/2 szklanki ciasta na każdy. Podawaj z ulubionym nadzieniem.

Co jeszcze?
  • Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu, kiedy jest potrzebne.
  • Można użyć gotowej, kupnej mieszanki bezglutenowej, lub zrobić swoja.
  • Naleśniki można zrobić wcześniej, zawinać w folię, lub zapakować w plastikowe torebki i zamrażać na okres do 2 miesięcy. Przed użyciem wystarczy je rozmrozić i podgrzać w piekarniku w 150stC.
  • Jeśli naleśniki maja być kompletnie bezglutenowe upewnij się, że każda powierzchnia, patelnia i przybory sa bezglutenowe. Zawsze sprawdzaj skład i czytaj etykiety. 


1 comment:

  1. powiem Tobie że takich gryczanych to jeszcze nie jadłam

    ReplyDelete