Ciasto pieczone w kwadratowej foremce 20cm wychodzi dość wysokie. Ale, przy okazji szkolnego festiwalu - Winter Fair, kiedy potrzebowałam czegoś odrobinę hojniejszego przy dzieleniu na porcje - foliowa foremka 25/20cm sprawdziła się znakomicie. Ciasto było niższe, ale większe, idealne do pokrojenia na 9 sporawych kawałków, albo 12 nieco mniejszych.
Oczywiście jest też idealne dla pozbycia się zalegajacych bananów, szybkie i łatwe do wykonania i pozostaje miękkie i smaczne przechowane w szczelnym pojemniku do następnego dnia. 
Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm)
3 przejrzałe banany
2 duże jajka
1, 5 szklanki mąki ( szklanka 250ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki "z górką" kawy rozpuszczalnej (tej drobnej) lub kawa Inka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
125 g masła roztopionego
opcjonalnie, do posypania - posiekane orzechy, lub płatki migdałowe
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
 - Obierz banany i rozgnieć na papkę.
 - Mąkę przesiej z proszkiem i kawa do osobnego naczynia.
 - Zmiksuj jajka z cukrem i szczyptą soli, tak aby powstała jasna i puszysta masa.
 - Teraz miksuj tylko pulsacyjnie, aby składniki połączyć i by masa jajeczna nie opadła: powolutku dodaj mleko, oraz roztopione masło.
 - Następnie dodaj na przemian: papkę bananową i mąkę miksując delikatnie.
 - Przelej ciasto do foremki, wyłożonej papierem, posyp orzechami i piecz 30-40 minut (zależnie od piekarnika), do suchego patyczka.
 - Wystudź w formie.
 


Moje klimaty,pyszności :-)
ReplyDeleteojj jak z kawą to coś zdecydowanie dla mnie
ReplyDeleteZapowiada się bardzo apetycznie - muszę wypróbować :)
ReplyDeleteAle świetne połączenie....oj, kusi to ciasto, kusi:)
ReplyDelete