Tuesday, 11 December 2018

Sałatka dyniowa, z ryżem i żurawiną...

Spotykam się od czasu do czasu ze znajoma w lokalnej kawiarni. Takiej bardzo organicznej, vegańskiej i generalnie-nie-mechanicznej. Takiej rustykalnej, z menu wypisanym na czarnej tablicy i osobnym koszem na recykling... I z barem sałatkowym, gdzie można mniej, lub bardziej dowolnie mieszać różne oferowane danego dnia składniki. I razu pewnego stała sobie w misce bardzo apetyczna 'Rainbow rice salad' z brazowym ryżem, pieczona dynia, soczewica i bodaj papryka. Stad inspiracja.    
W dzisiejszej sałatce użyłam nieco innej dyni, bo 'Crown Prince Squash', zamiast zdecydowaniej najpopularnieszej i ogólnie dostępnej 'butternut squash' (dyni piżmowej). Ta dynia ma niebieskawo-zielona skórkę, bardzo pomarańczowy, maczysty miaższ,który wspaniale karmelizuje się przy pieczeniu i smakuje delikatnie orzechowo. Najwyraźniej jest również polecana do zup, które wychodza wyjatkowo kremowe i gładkie.  
Sałatka wyszła pyszna. Idealna tuż po przygotowaniu, a przechowywana w zamkniętym pojemniku traci odrobinę na smaku, ale jest wciaż mocno zjadliwa. Przy kolejnej próbie dodam nieco więcej octu balsamicznego, ale to już de gustibus - ja bardzo lubię. Dodatkowo jest to idealna baza do eksperymentów. Można spróbować zmnieniać owoce (suszone morele, śliwki, rodzynki, daktyle), straczkowe (ciecierzyca), a dressing na bardziej kremowy. 


Składniki:
(na 2 hojne lub 3 mniejsze porcje)
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 400g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu), pokrojonej na niewielkie kawałki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (domowej, lub puszkowanej)
  • garść suszonej żurawiny
  • garstka pestek dyni
  • 4 łyżki oliwy extra virgine
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wymieszaj dynię i oliwę, delikatnie posól i piecz przez około 40 minut - dynia powinna być miękka i ładnie skarmelizowana na brzegach. Wyjmij i zostaw do ostudzenia.
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu - zwykle około 25 minut w dużej ilości wody. Odcedź i zostaw na sicie do ostudzenia i osuszenia. [Upieczoną dynię i ugotowany ryż można przechować nawet kilka dni w lodówce].
Wymieszaj ostudzony ryż z dynią, soczewicą i żurawiną. W szklance lub słoiczku roztrzep oliwę i ocet, posól do smaku. Wlej dressing do pozostałych składników, delikatnie wymieszaj i posyp pestkami.
Mnie sałatka smakowała najbardziej w temperaturze pokojowej, tuż po zrobieniu, ale po dniu w lodówce też nic jej specjalnie nie brakowało. 



3 comments:

  1. Pyszna musi być ta sałatka, ja bardzo lubię dynię hokkaido, bo ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać :)

    ReplyDelete
  2. fajna ta sałatka też mi się podoba

    ReplyDelete
  3. Bardzo apetycznie wygląda, lubie takie smaki :)

    ReplyDelete