Wednesday 5 December 2018

Ciasto bananowo-kawowe...


Ciasto pieczone w kwadratowej foremce 20cm wychodzi dość wysokie. Ale, przy okazji szkolnego festiwalu - Winter Fair, kiedy potrzebowałam czegoś odrobinę hojniejszego przy dzieleniu na porcje - foliowa foremka 25/20cm sprawdziła się znakomicie. Ciasto było niższe, ale większe, idealne do pokrojenia na 9 sporawych kawałków, albo 12 nieco mniejszych.
Oczywiście jest też idealne dla pozbycia się zalegajacych bananów, szybkie i łatwe do wykonania i pozostaje miękkie i smaczne przechowane w szczelnym pojemniku do następnego dnia. 

Przepis z bloga Zufikowo.

Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm)

3 przejrzałe banany
2 duże jajka
1, 5 szklanki mąki ( szklanka 250ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki "z górką" kawy rozpuszczalnej (tej drobnej) lub kawa Inka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
125 g masła roztopionego
opcjonalnie, do posypania - posiekane orzechy, lub płatki migdałowe


  • Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  • Obierz banany i rozgnieć na papkę.
  • Mąkę przesiej z proszkiem i kawa do osobnego naczynia.
  • Zmiksuj jajka z cukrem i szczyptą soli, tak aby powstała jasna i puszysta masa.
  • Teraz miksuj tylko pulsacyjnie, aby składniki połączyć i by masa jajeczna nie opadła: powolutku dodaj mleko, oraz roztopione masło.
  • Następnie dodaj na przemian: papkę bananową i mąkę miksując delikatnie.
  • Przelej ciasto do foremki, wyłożonej papierem, posyp orzechami i piecz 30-40 minut (zależnie od piekarnika), do suchego patyczka. 
  • Wystudź w formie.




4 comments:

  1. ojj jak z kawą to coś zdecydowanie dla mnie

    ReplyDelete
  2. Zapowiada się bardzo apetycznie - muszę wypróbować :)

    ReplyDelete
  3. Ale świetne połączenie....oj, kusi to ciasto, kusi:)

    ReplyDelete