Sunday 5 August 2018

Ciasto muffinowe z borówkami (Blueberry Muffin Cake)...


Ciasto jest bardzo gęste. Na tyle, że przy pierwszym podejściu próbowałam bardzo mocno rozłożyć je na większej blaszce i najzwyczajniej w świecie się nie udało. Ratowałam eksperyment przekładajac całość do mniejszej - kwadratowej 20cm. I wyszło niestety wysokie. Pyszne, ale za wysokie... 
Ale takie ma być! [Gęste, a nie za wysokie :) ]. Zawiera sporo borówek i jest dla nich, i dodatkowego soku, 'rusztowaniem'.
Naprawdę nie potrzeba dolewać dodatkowego mleka, czy dorzucać jajek... Tyle tylko, że wolałabym większe, ale cieńsze ciasto, dlatego następnym razem spróbuje jeszcze raz rozklepać je w większej foremce.      

Przepis z bloga Cookies and Cups.

Składniki:
(tortownica 23cm, lub blaszka kwadratowa 23cm, a w ostateczności 20cm)

na kruszonkę

  • 3/4 szklanki cukru granulowanego
  • 1/3 szklanki + 3 łyżki mąki
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru granulowanego
  • 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki borówek amerykańskich
lukier
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki mleka

  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj wybrana foremkę i wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. W niewielkiej miseczce wymieszaj składniki kruszonki. Zagnieć, aż powstanie mieszanka podobna do bułki tartej. Odstaw.
  3. W osobnej, dużej misce zmiksuj szybko wszystkie składniki ciasta (bez borówek), a następnie wmieszaj delikatnie borówki.
  4. Przełóż ciasto do blaszki, rozprowadź równomierna warstwa, a następnie posyp kruszkona.
  5. Piecz około 40-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty.
  6. Zostaw do ostudzenia na 10 minut. Wyjmij na kratkę. Wymieszaj składniki lukru - użyj najpierw 1 łyżki mleka, a później ewentualnie dodatkowo nieco więcej. Polej przestudzone ciasto.   




10 comments:

  1. woow fajne ciacho! na miniaturce na durszlaku widząc zdjęcie myślałam, że to drożdzowe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dokładnie tak wyglada, prawda? I nawet smakuje podobnie, tylko znacznie mniej z nim zachodu przy pieczeniu...
      x x x

      Delete
  2. Bardzo chętnie przygarnę kawalek :-)

    ReplyDelete
  3. Mam ten przepis zapisany od wieków, ale nigdy z niego nie skorzystałam;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daj mu szansę.
      Tylko się nie przerażaj przy pieczeniu-ciasto jest gęste i takie ma być.
      😀

      Delete
  4. Wcale nie za wysokie! Idealne! zapisuję przepis :)

    ReplyDelete