Saturday, 17 March 2018

Zielono po raz kolejny... I ciasto marmurkowe: biała czekolada-matcha.


Smak i zapach wynagradza w 100% bogaty poplon w postaci zapełnionego miskami, garnuszkami i talerzykami zlewozmywaka...

Przepis z bloga Maggie.

Składniki:
(foremka na bochenek-keksówka, okolice 20/10cm)

  • 120g masła
  • 75g białej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 180g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki herbaty matcha
  1. Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj foremkę wyłożona papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść w rondelku - najlepiej delikatnie na malutkim ogniu, tak by nie było wrzace. Czekoladę stop w miseczce umieszczonej nad goraca woda (tak, by dno nie dotykało powierzchni wody). Odstaw do przestudzenia.
  3. Jajka ubij mikserem z cukrem, na gładka, jasna masę. Makę wymieszaj z sola i proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do jajek - cały czas miksujac na najmniejszych obrotach.
  4. Wlej masło i zmiksuj całość. Ciasto rozdziel w proporcji 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj, do reszty wmieszaj herbatę. 
  5. Wlej połowę białej masy do foremki, na to wyłóż masę zielona, a następnie resztę białej. Ewentualnie przeciagnij kilka razy patyczek/wykałaczkę przez wszystkie warstwy. Piecz przez około 40-50 minut (trzeba sprawdzać!), lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, przestudź w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.  



 akcja



4 comments:

  1. o widzisz ja kiedys kupiłam tą herbate do picia i jak dla mnie masakra i już wiem do czego mogę ją wykorzystac ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To samo...
      Wypić nie wypiję, ale w ciastach jest super - delikatnie tylko wyczuwalna.

      Delete
  2. Wzorek śliczny, a i zielony kolor,który daje herbata matcha bardzo ciekawy:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj tak, ślicznie wyszło.
      Nawet się nie spodziewałam...
      :)

      Delete