Monday, 12 March 2018

Chlebek kukurydziany, mocno serowy...


Mnie bardzo, ale to bardzo smakował. A pozostała część rodziny miała zdania lekko podzielone. I dobrze - więcej zostało do zamrożenia i przyda się przy innej okazji. Bardzo ładnie komponuje się z zupa (bogate, pomidorowe minestrone), albo marchewkowym, czy batatowym kremem. I potrawami w rodzaju chilli con carne i podobnymi na bazie mięsa mielonego i pomidorów.


Przepis ze strony Netmums: 'Cheesy corn triangles'.

Składniki:
foremka 18 lub 20cm, czyli okolice 6-8 porcji)


  • 100g maki pszennej
  • 100g maki kukurydzianej (nie skrobi!)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 100g sera żółtego, startego
  • 100g puszkowanej kukurydzy, dokładnie odcedzonej
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W sporej misce wymieszaj obie maki i proszek do pieczenia.
  3. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep mleko z jajkami.
  4. Delikatnie stop masło.
  5. Wsyp ser i kukurydzę do suchej mieszanki, następnie wlej mieszankę jajeczna i stopione masło.
  6. Wymieszaj - szybko i delikatnie, tylko do połaczenia składników. Przelej do przygotowanej blaszki.
  7. Wyrównaj wierzch i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy dotyku i złotawe. Podawaj ciepłe, najlepiej jako akompaniament do dobrej zupy, albo chilli con carne.

CO JESZCZE?
  • zostaw garść sera i posyp nim wierzch przed pieczeniem;
  • możesz dodać do ciasta także i inne składniki: grzyby, szynkę, może nawet suszone pomidory?;
  • w wersji dla dorosłych sprawdzi się papryczka chilli.

1 comment: