Sunday, 10 September 2017

Ucierane ciasto z marcepanem i borówkami...

Oryginalnie pieczone na tortownicy i z dodatkiem truskawek. A u mnie posłużyło do wykorzystania zalegajacego opakowania borówek amerykańskich. I marcepanu pozostałego po duńskim, letnim cieście rabarbarowym. Wyszło dość wysokie, a długi czas pieczenia zaowocował niestety mocno wypieczonym spodem i bokami, za czym nie przepadam ani ja, ani dzieci. Dlatego przy kolejnym podejściu wybrałabym raczej większa foremkę, może 20/30cm, oraz użyłabym więcej owoców, tak aby uzyskać niższe, ale większe ciasto. 


Przepis z bloga Eksplozja smaku.
Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm; oryginalnie - tortownica 21cm)
  • 200g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
  • 150g cukru pudru
  • 100g marcepanu
  • 4 jajka
  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść borówek - jakieś 150g mniej-więcej
kruszonka
  • 150g mąki
  • 75g masła
  • 60g cukru
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę lub tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.
  2. Kruszonka: na patelni rozpuścić masło z cukrem; dodaj mąkę i przemieszaj, aż powstanie kruszonka; odstaw.
  3. Masło utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Dodawaj kolejno jajka, miksujac na niskich obrotach. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do masy jajecznej. 
  4. Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż borówki i pokrojony w kostkę marcepan, delikatnie wciskajac je w ciasto. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 min (moja kruszonka zaczęła się za bardzo przypiekać po około 30 minutach - przykryłam folia aluminiowa). Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.

1 comment:

  1. Oooo, bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie marcepanu! A samo ciasto super wyrosło i wydaje się być wilgotne :)

    ReplyDelete