Saturday 16 September 2017

Ciasteczka z suszonymi owocami. I znalezione w sieci...

 Bardzo lubię nowoczesna technologię. I owszem. Może technologia nie do końca odwzajemnia uczucia, ale generalnie się zgadzamy. Dlatego bywam, od czasu do czasu, na przykład na Facebook. I znajduję, rzadziej lub częściej, różne perełki. Niedawno wpadła mi w oko taka: strona nazwana '1000 przepisów na potrawy z ryżu', a pod spodem 'Sposób na pieczone ziemniaki'... :) Podejrzewam, że po pierwszym uderzeniu entuzjazmu i wynalezieniu stu, czy dwustu przepisów, rzeczywiście z ryżem zwiazanych, źródełko inspiracji wyschło i trzeba było ratować się... czymkolwiek! Tyle tylko, że zmiana nazwy byłaby może na miejscu.
A teraz dzisiejsze ciasteczka. Fajne. Smaczne. Super szybkie i bardzo łatwe. Jednym słowem określa je dokładna kolekcja moich ulubionych przymiotników określajacych wypiek, czy danie. Pełne suszonych owoców, a po namyśle stwierdzam, że może nawet za pełne - 100g wystarczyłoby w zupełności, a ciasto byłoby łatwiesze do formowania. Bardzo ładnie przechowuja się do następnego dnia, a zgaduję, że i z mrożeniem surowych, czy upieczonych też nie byłoby problemu.


Przepis z bloga Marzeny.

Składniki:
(na 16 sztuk)
  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g suszonej śliwki
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych jagód goji
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  2. Do miski włóż miękkie masło, cukier i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko, aż składniki się połączą. Wbij jajko - zmiksuj. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, i wymieszaj ciasto mikserem lub łyżką.
  3. Wsyp pokrojone śliwki, żurawinę i jagody goji. Wymieszaj.
  4. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce, lekko spłaszczaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 12 minut. Gotowe wystudź na kratce. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.

No comments:

Post a Comment