Tuesday, 2 August 2016

Śniadania świata - Szwecja...

Po goracej Brazylii przyszła kolej na północno-europejska Szwecję. I odpowiedź na pytanie: co na śniadanie jadaja nasi dalecy sasiedzi?
:)

Najpierw obalamy mity: ani szalenie popularne szwedzkie klopsiki, ani znane na całym świecie szwedzkie naleśniki, nie sa jadane na śniadanie. To samo tyczy się kolejnego ważnego produktu - łososia. Ani łosoś, ani inne typy ryb, jak na przykład marynowany śledź, nie sa typowym składnikiem śniadania. (...)
Szwedzi jedza śniadanie w domu, a przypadki spożywania pierwszego posiłku dnia gdziesś na zewnatrz sa raczej rzadkie. Podobnie, jak i w innych krajach Europy podstawa sa 'otwarte' kanapki, z wybranym nadzieniem na wierzchu zwykłego, albo chrupkiego chleba. Jednym z najbardziej autentycznych składników jest tubkowana pasta rybna (z ikry dorsza, zwana też 'Kaviar'). Innym sa jajka na twardo. Szwedzi lubia takzże takie międzynarodowe produkty, jak owsianka, płatki śniadaniowe, czy müesli.
Napoje
Szwedzi nie wyobrażaja sobie śniadania bez obecności kawy. Mocnej kawy. (...) Szwecja jest w międzynarodowej pierwszej piatce krajów pod względem wypijanej kawy.
Smörgås
Czyli otwarte, jednostronne kanapki. Bardzo proste: chleb, margaryna, lub masło, sery, wędliny i odrobina warzyw na wierzchu - papryka, ogórek, pomidor. Nic wyszukanego. No, może oprócz jednego składnika...
Co powiecie na pastę z ikry dorsza (kawior) na śniadanie? Tę rybna pastę można kupić w tubkach i Szwedzi szaleja na jej punkcie. Ten szwedzki specjał nie jest przeznaczony dla osób o słabym sercu i niemal na pewno zaszokuje kubki smakowe obcokrajowca. Mocno słona, dostępna czasami w sklepach Ikea i zdecydowanie produkt z listy 'Do wypróbowania przynajmniej raz w życiu'. 
Jakiś czas temu producent tubkowanego kawioru, Kalles, prowadził kampanię reklamowa swojego produktu i rozdawał próbki niczego nie podejrzewajacym przechodniom w miastach na całym świecie - Nowym Jorku, Los Angeles, Tokjo itd. Reakcje próbujacych można zobaczyć tutaj
Szwedzkie kanapki robi się na zwykłym chlebie, albo na pieczywie chrupkim (knäckebröd), ktore przypomina krakersy, jest robione z maki żytniej, super lekkie i mozże być przechowywane miesiacami. Swego czasu był on uważany za pożywienie biedoty, ale ostatnio zdobył popularność w krajach Nordyckich. (...) 


Jajka na twardo
Koncept znany także w krajach Europy Wschodniej. Z ta różnica, że Szwedzi wybiora raczej kleks 'kawioru', niż kleks majonezu na wierzchu. 


Płatki, museli i owsianka
Szwedzi jedza płatki śniadaniowe i muesli wymieszane z jogurtem, lub lokalna specjalnościa - filmjölk (wyrób podobny do maślanki lub kefiru). 
Przetłumaczone z bloga 'Cooking the Globe'.

Co jeszcze?
Hm, najwyraźniej nic tak nie przypomina o domu, jak... kwaśne mleko, czyli filmjölk! Kobieta z Medelpad zamoczyła nawet lniana szmatkę w owym mleku, wysuszyła, a następnie wysłała w liście do krewnych za granica. Po otrzymaniu szmatka została odświeżona i użyta do zrobienia kwaśnego mleka.
Filmjölk jest produktem unikalnym dla Szwecji. Opisanym już w połowie XVIII wieku przez botanika Carl'a von Linné. Wciaż nieodzowna część śniadania - w 2012r. przeciętny Szwed zjadał 36.3kg fil i jogurtu rocznie. 
Więcej do poczytania w artykule 'The Secret Breakfast Lives of Swedes'

Czy śniadanie szwedzkie przypadło mi do gustu? Oj tak! Przy najbliższej okazji rozejrzę się nawet solidnie w jedzeniowej sekcji mojej najbardziej lokalnej Ikei. Może znajdę jakieś szwedzkie śniadaniowe skarby? A po przepis na najprostszy, szwedzki bocheneczek śniadaniowy można zgłaszać się tutaj.
:)

No comments:

Post a Comment