Z bloga 'Grunt to przepis'.
Składniki:
(tortownica 23cm)
suche
- 225g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z 1/2 cytryny
mokre
- 1 jajko
- 200ml jogurtu naturalnego
- 70ml oleju
- 75g drobnego cukru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
dodatkowo:
- 300g truskawek, oczyszczonych i przepołowionych
- Rozgrzej piekarnik do 170stC. Średnią tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
- W drugim naczyniu roztrzep jajko z cukrem, olejem i sokiem z cytryny - do połączenia się składników. Dodaj jogurt i wymieszaj. Dosyp suche składniki z poprzedniej miski i krótko wymieszaj - do połączenia się składników.
- Truskawki poukładaj na wierzchu ciasta przeciętą stroną do góry. Piecz w przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Gotowe wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia w formie. Przed podaniem można posypać lekko cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment