Thursday 4 August 2016

Ciasto jogurtowe, lekko cytrynowe, z truskawkami...



Składniki:
(tortownica 23cm)
suche
  • 225g mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
mokre
  • 1 jajko
  • 200ml jogurtu naturalnego 
  • 70ml oleju
  • 75g drobnego cukru 
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
dodatkowo:
  • 300g truskawek, oczyszczonych i przepołowionych
  1. Rozgrzej piekarnik do 170stC. Średnią tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. 
  3. W drugim naczyniu roztrzep jajko z cukrem, olejem i sokiem z cytryny - do połączenia się składników. Dodaj jogurt i wymieszaj. Dosyp suche składniki z poprzedniej miski i krótko wymieszaj - do połączenia się składników.
  4. Truskawki poukładaj na wierzchu ciasta przeciętą stroną do góry. Piecz w przez około 45-50 minut - do suchego patyczka. 
  5. Gotowe wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia w formie. Przed podaniem można posypać lekko cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment