Friday, 19 August 2016

Kasza jęczmienna z duszonymi warzywami...

Znakomity pomysł na letni obiad. Kasza jest wspaniała, jako dodatek do wielu dań, więc i w połaczeniu z sezonowymi warzywami sprawdziła się idealnie...
:)

Przepis z bloga Eksplozja smaku.
Składniki:
(na 3-4 porcje)
  • 200g kaszy jęczmiennej
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • garść mrożonej fasolki edamame (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy
  • suszona natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  1. Kaszę ugotuj w oddzielnym garnku na sypko. 
  2. Na sporej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, cukinię i papryki -pokrojone w kostkę, oraz fasolkę (jeśli używasz). Chwilę podsmaż i zalej bulionem. 
  3. Duś, pod przykryciem i na małym ogniu, aż warzywa będą niemal miękkie. Dodaj kurkumę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj.
  4. Rozkładaj warzywa na kaszy i podawaj od razu. 

No comments:

Post a Comment