Monday, 11 July 2016

Super prosta krajanka kokosowa...

Nie wiem, czy istnieje prostszy wypiek gdziekolwiek na świecie. Na upartego można by było obejść się nawet bez wagi. A wtedy wszystko, co potrzebne do szczęście, to miska, łyżka i blaszka do pieczenia. I piekarnik...
Wychodzi jedna, wielka, przetykana czekolada kokosanka! Przy obsłudze której bardzo pomaga ostry nóż.  
:) 

Przepis z bloga Popołudnie w kuchni.
Składniki:
(blaszka 20/30cm) 
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 200 g miałkiego cukru
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 średnie jajka, roztrzepane dokładnie widelcem
  • 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady posiekanej
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
  2. Do miski wsyp wiórki kokosowe, cukier, roztopione masło oraz jajka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pokruszoną czekoladę i nałóż masę do formy. Wyrównaj wierzch.
  3. Piecz tak długo aż wierzch stwardnieje i zrobi się złoty. Po upieczeniu zostaw ciasto do ostudzenia i dopiero wtedy krój. Smakuje na drugi i trzeci dzień. Warto trzymać pod szklanym kloszem bo ma tendencję do przesychania. Na zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i lekko wilgotne.

No comments:

Post a Comment