Tuesday, 5 July 2016

Delikatne klopsiki z kurczaka...

Odrobinę pracochłonne, zwłaszcza, kiedy trzeba zmielić potrzebne mięso. Ale świetnie znosza mrożenie: można więc spokojnie wyprodukować większa partię, ostudzić i trzymać w pojemnikach w zamrażarce na okazję jakichś nagłych przypadków. Albo po prostu braku kulinarnej weny twórczej, czy też kuchennego lenia...
:)


Przepis z bloga Doroty.
Składniki:
(mnie wyszło średnich 18 sztuk, ale spokojnie można zrobić zapewne około 25 małych)
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 1 jajko (M)
  • niewielki kawałek drobniutko posiekanej cebuli 
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 3 szklanki wywaru warzywnego (u mnie bulionetka)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka 
  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój na kawałki. Mięso zmiel w maszynce do mielenia, a następnie dodaj jajko, bułkę tarta, cebulę, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  2. Mokrymi rękami formuj niewielkie kulki - powinny być podobnej wielkości.
  3. W średnim garnku doprowadź wywar do wrzenia. Wkładaj po kolei klopsiki - płyn powinien przykrywać kulki. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.
  4. Mąkę i mleko połącz i dokładnie wymieszaj - nie powinno być żadnych grudek. Wlej do garnka z klopsikami, zagotuj i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Zmniejsz płomień i gotuj całość jeszcze 5 min. Sos powinien lekko zgęstnieć.
  5. Klopsiki podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. U nas sprawdziły się doskonale z ryżem, oraz ugotowanymi z mrożonki kukurydza i groszkiem (do pełdni smaku i szczęścia wystarcza im łyżka masła i odrobina pieprzu).

No comments:

Post a Comment