Thursday, 21 July 2016

Placuszki mleczne...

Poszukiwałam sposobu na zutylizowanie resztkowego mleka w proszku. Została może niepełna szklanka, więc za mało na jakiś blok czekoladowy, a za dużo na pylnięcie do kosza... Postawiłam na danie, które u nas jest zawsze wygrane i sprawdza się w każdych okolicznościach: placuszki. 
I prawdę powiedziawszy nie spodziewałam się, że owe zwarte, mocno mleczne naleśniczki okaża się takim hitem! Dziecki zjadły, poprosiły o dokładkę, oblizały nosy i żałowały, że nie ma więcej...
:)

Przepis znaleziony u Izy.
Składniki:
(na około 18 sztuk)
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub trochę białego do smaku - około 1 łyżki
  • woda lub mleko
  • olej do smażenia, u mnie - kokosowy
  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, lub cukrem, i mlekiem w proszku. Dodaj 2 łyżki oleju oraz tyle mleka lub wody, aby uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. 
  2. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wylewaj po 1 łyżce na placek. Smaż z obu stron na lekko złotawy kolor…

No comments:

Post a Comment