Saturday 4 June 2016

Twarogowe smarowidło do chleba, z czosnkiem i orzechami...

Ponieważ uwielbiam twaróg i najczęściej wyjadam prosto z pojemnika, najlepiej z odrobina dobrego dżemu na wierzchu, wersja na słono, mocno czosnkowa i mocno orzechowa bardzo mnie zaintrygowała. Smarowidło jest pyszne! Idealne do dobrego chleba, z kawałkiem wędliny na wierzchu. Dla dzieci może zbyt ostre w smaku - czosnek mocno dominuje, ale znaczy to mniej więcej tyle, że zostaje więcej dla reszty rodziny... 
:)

Przepis z bloga Konsti.
Składniki:
(na średniej pojemności pojemnik)
  • 250g twarogu (tłusty, lub półtlusty)
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanych orzechów wloskich 
  • 3 zabki czosnku, zmiażdżone (ja dałabym nawet mniej - może 2, albo tylko jeden spory) 
  • sól i pieprz do smaku
Utrzyj masło z czosnkiem, bardzo drobniutko posiekanym, albo startym na miazgę (klik). Stopniowo dodawaj do niego twaróg i jogurt, cały czas miksujac. Przygotowaną masę wymieszaj z orzechami, lekko schłódź. Przed podaniem możesz posypać kawałkami orzechów, szcypiorkiem lub pietruszką.

No comments:

Post a Comment