Tuesday, 21 June 2016

Curry kokosowo-pomidorowe, z ciecierzycą...

Proste danie na szybko. I z mojej ulubionej ciecierzycy. Jedyny minus jest taki, że przez dodatek mleka kokosowego nie nadaje się do mrożenia... Ale biorac pod uwagę, że ugotowanie całości trwa 20 minut i można chyba nawet ten minus podarować...
:) 

Przepis z magazynu 'Good Food' z lutego 2016 roku; 'Tomato & chickpea curry'.
Składniki:
(na 3-4 porcje)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule, pokrojone na cieniutkie półplasterki
  • 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 400g puszka siekanych pomidorów
  • 400ml puszka mleka kokosowego
  • 400g puszka ciecierzycy
dodatkowo:
  • 2 duże pomidory, pokrojone w ósemki (opcjonalnie)
  • garść świeżej kolendry, posiekanej
  • ugotowany ryż basmati, do podania
  • chlebki naan, podgrzane w piekarniku, do podania
  1. W sporym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę. Smaż, aż będa miękkie, około 10 minut. Dodaj czosnek i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Smaż 1-2 minuty, a następnie wlej pomidory i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Wlej mleko kokosowe i dopraw do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Wrzuć ciecierzycę i pomidora (jeśli używasz) i podgrzej. Posyp kolendra i podawaj od razu z ryżem i chlebkami naan. 

No comments:

Post a Comment