Thursday, 9 June 2016

Babeczki mocha z czereśniami...


Inspiracja z ksiażeczki 'Coffee. 100 everyday recipes'.
Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 85g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki, lub czekoladowych kropelek
  • 150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku - u mnie: kawa Inka
  • 2 jajka, roztrzepane w miseczce
  • 55g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 115g miękkiego jasno-brazowego cukru
  • 24 czereśnie, świeże, badź z puszki lub kompotu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami.
  2. Czekoladę wrzuć do miski i zostaw do stopienia nad garnkiem z wrzaca woda - dno miski nie może dotykać powierzchni wody! Zostaw do przestudzenia.
  3. Przesiej make z kakao do sporej miski, a następnie dodaj kawę, jajka, mleko, masło i cukier. Ubijaj mikserem, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy - około 2-3 minut. Delikatnie wmieszaj stopiona czekoladę.
  4. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Na wierzch każdego wciśnij po dwie czereśnie. Piecz przez 20-25 minut, aż będa ładnie wyrośnięte i sprężyste przy dotyku. Przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia. Przed jedzeniem posyp cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment