Sunday 12 June 2016

Hurrra dla czekolady!


Od lekarstwa do ręcznie robionych batonów, ten uniwersalny składnik nigdy nie przestaje być modny.
Czekoladę robi się fermentujac, suszac, wyprażajac, miażdżac i przetwarzajac ziarna kakaowca na proszek (mocny, gorzki) i masło (łagodne, słodkie).
Belgijski Urzad Pocztowy wydał w 2013 roku zbiór pamiatkowych znaczków, które pachniały i smakowały, jak czekolada.

 Masło kakaowe jest jednym z niewielu tluszczy, które w temperaturze pokojowej pozostaja w stanie solidnym, a w temperaturze ciała sa płynne.
Pitna czekolada była zaaprobowanym przez Kościół antidotum na zło alkoholizmu. Joseph Fry, Joseph Rowtree i John Cadbury byli filantropami i Kwakrami (klik). Kiedy syn Cadbury'ego, George (założyciel marki Bournville), zmarł w 1922 roku, 25000 ludzi wyszło na ulice.

Naukowe dowody na to, że czekolada należy do tzw. superfoods sa ogólnikowe. Masa kakaowa zawiera dobroczynne pierwiastki śladowe i przeciwutleniacze, ale normalnie jest dostępna 'zapakowana' w tłuszcz i cukier. Uczucie odurzenia powiazane z czekolada może bycć powiazane z teobromina, stymulentem podobnym do kofeiny, który jest toksyczny dla zwierzat (50g ciemnej czekolady może okazać się fatalne dla małego psa).
Aztecy używali ziaren kakaowca, jako waluty: za trzy można było kupić awokado, a za 100 indyka.

Kolumb sprowadził czekoladę do Europy. Była ona zachwalana, jako lekarstwo. Debauve & Gallais, wczesna paryska pijalnia/wytwórnia czekolady, wciaż przypomina staroświecka aptekę.

Smarties (Lentilki) sięgaja do 1822 roku. Wszystkie kolory smakuja tak samo, oprócz pomarańczowego, który zawiera dodatek - tak, pomarańczy.W 1941 pomysł został skopiowany przez M&S - chcieli dostarczać armii amerykańskiej czekoladę, która nie rozpuszczałaby się w kieszeniach żołnierzy.

 Artykuł z magazynu 'Good Food'z marca 2016 roku. 

No comments:

Post a Comment