Friday, 13 November 2015

Miniaturowe finansjerki... Z migdałami...


Pyszne... Super szybkie do przygotowania... A na dodatek można pozbyć się zalegajacych w lodówce, lub zamrażarce białek...
:)
Przepis znalazłam na blogu Upiecz mnie i wykorzystałam tylko połowę składników.
Składniki:
(na blaszkę miniaturek - 24 sztuki)
  • 3 białka
  • 50g stopionego masła
  • 100g zmielonych migdałów
  • 100g cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem).Przygotuj foremkę do mini-muffinek najlepiej natłuszczajac wgłębienia olejem w spray'u.
  2. Wlej białka do miski i chwilkę ubijaj - NIE ma powstać piana. Dodaj cukier puder, mąkę, masło i migdały, i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wlewaj ciasto do wgłębień blaszki, mniej więcej do 2/3 wysokości. 
  3. Piecz około 10-12 minut - babeczki muszą być zrumienione, a patyczek wetknięty w środek - suchy. Wyjmuj na kratkę i zostaw do ostudzenia.

No comments:

Post a Comment