Wednesday, 11 November 2015

Granola bananowa... Z orzechami włoskimi...


Składniki:
(na 1 pojemnik)
  • 400 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30g oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g banana (1 większy, mocno dojrzały)
  1. Rozgrzej piekarnik do 170-180stC.
  2. Zmiksuj olej i miód z wanilią i bananem. (Jeśli olej jest w postaci stałej i przypomina raczej smalec możesz podgrzać go lekko w garnuszku, razem z miodem, ale tylko do rozpuszczenia składników, nie do zagotowania).
  3. Suche składniki wymieszaj w misce, a następnie dokładnie połącz ze zmiksowanym bananem, miodem i olejem.  Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.  Piecz przez około 20 - 30 minut.  Wymieszaj 1 - 2 razy w międzyczasie.  Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź granolę. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Inspiracja z bloga Sto kolorów kuchni.

No comments:

Post a Comment