Friday, 24 January 2014

Scones bananowo-marchewkowe...


Kiedy przeczytalam liste styczniowych propozycji wspolnego kucharzenia, 'scones' zwrocily moja uwage od razu. Bo to cos dokladnie dla mnie! Skladniki mam zawsze pod reka, a i chetnych do jedzenia nie brakuje. Te w wersji najprostszej i najmniej wymagajacej (klik) weszly juz dawno temu na stale do domowego jadlospisu. Czasami robie je nawet, zupelnie bez planowania i specjalnych zakupow, w ostatniej chwili, jako szybka kolacje na sobotni, albo niedzielny wieczór... 
Wersja bananowo-marchewkowa i lekko razowa tez jest pyszna. Ilosci skladnikow podane w 'szklankach' ulatwiaja zadanie, bo nie trzeba nawet wyjmowac wagi... Dodam tylko z doswiadczenia - warto poswiecic nieco wiecej czasu i zetrzec marchewke na tarce o mniejszych oczkach, bo moja, juz w formie dlugich paseczkow, przestala reagowac na wszelkie proby poskromienia i upierdliwie wygladala i wylazila z uformowanych juz ciastek...
:)
Przepis, bardzo lekko zmieniony, pochodzi z ksiazki "Big Book of Kids Cooking" z serii The Australian Women's Weekly. A razem ze mna z wyzwaniem 'scones na slodko' zmierzyly sie:  SiaśkaMaggieMirabelka i Aleksandra. Bardzo dziekuje za wspolne pieczenie!   

Skladniki:
(na okolice 12-14 sztuk, zaleznie od srednicy foremki uzytej do wykrawania)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1/2 szklanki maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising; klik klik)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 40g masla
  • 1/3 szklanki brazowego cukru
  • 1/2 szklanki rozgniecionego widelcem banana (tj. mniej wiecej 1 sredni)
  • 1/3 szklanki marchewki, startej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechow wloskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • okolice 150-180ml mleka
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj blaszke,ktora pomiesci wszystkie scones i foremke do wykrawania o srednicy 5-6cm.
  2. Przesiej maki, proszek do pieczenia, cynamon i imbir do sporej miski, dodaj maslo i rozetrzyj palcami, az do uzyskania mniej wiecej gladkiej struktury. 
  3. Dodaj banana, marchewke, cukier, orzechy i rodzynki, wymieszaj. Wlej okolo 150ml mleka i szybko, plaskim nozem, wymieszaj skladniki - powinno powstac klejace ciasto. Wstaw przygotowana blaszke do nagrzania do piekarnika na okolo 5min.
  4. Wyjmij ciasto na posypany maka blat i zagniec - tak szybko, jak tylko sie da - kilkukrotnie, tylko do uzyskania w miare gladkiego ciasta. 
  5. Delikatnie rozgniec ciasto tak, by mialo okolo 2-3cm grubosci. Wyjmij goraca blaszke z piekarnika, wycinaj szybko ciastka i ukladaj na blaszce. Piecz 15-20min. Podawaj jeszcze cieple, z maslem i miodem, lub karmelem

No comments:

Post a Comment