Tuesday, 28 January 2014

Delikatnie kawowe ciasto z gruszkami...

Pyszne, mocno wilgotne ciasto, z bardzo tylko delikatnym kawowym posmakiem, wiec perfekcyjnie zjadliwe dla dzieci. Nieco po fakcie zorientowalam sie, ze wspaniale zgodziloby sie z lekko kawowa polewa (klik), ale i bez niej niczego mu nie brakowalo... 
Przepis, leciutko zmieniony i generalnie zmniejszony o polowe, znalazlam u Konsti.

Składniki:
(idealne na tortownice 20cm)
  • 250g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100g cukru 
  • 2 niewielkie jajka, rozdzielone 
  • 75ml oleju 
  • 150ml kawy z mlekiem (w proporcjach: mało kawy, dużo mleka, najlepiej klasyczne caffe latte lub cappuccino) 
  • szczypta soli 
  • 2 gruszki, obrane, oczyszczone i pokrojone w kostke 
  • 50g kropelek z mlecznej lub ciemnej czekolady 
  1. Rozgrzac piekarnik do 180stC i wylozyc dno tortownicy kawalkiem pergaminu do pieczenia.
  2. W jednej misce dokładnie wymieszać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. W innym naczyniu utrzeć żółtka, cukier i olej. Dodać szczyptę soli, wlać ostudzoną kawę z mlekiem, wymieszać. Do tej płynnej masy wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać (lub szybko zmiksować). Do masy wrzucić gruszki pokrojone w kostkę oraz czekoladę. Wymieszać. Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 
  3. Wylać ciasto do formy. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu studzić przynajmniej godzinę. 


No comments:

Post a Comment