Friday, 3 January 2014

Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą...

Czyli wspanialy pomysl na wykorzystanie bialek pozostalych po serniku... :) Naprawde mocno chrupiace i doskonale do maczania w kawie lub herbacie, zdecydowanie podbily serca dzieci...
Przepis, ze skladnikow zwiekszonych o polowe, z bloga 'Czerwien i blekit'.

Składniki: 
  • 3 białka 
  • szczypta soli
  • 7.5 łyżki cukru pudru
  • 50g kropelek z białej czekolady
  • 15 czubatych łyżek wiórków kokosowych
  • 7.5 płaskich łyżek mąki
  1. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy będzie sztywna, zmniejsz obroty na mniejsze i dosypując po jednej łyżce cukru pudru, ubijaj aż zrobi się lśniąca i gęsta.
  2. Wiórki i czekoladę przesyp do miski z pianą, delikatnie wymieszaj łopatką albo drewnianą, szeroką łyżką. Dosyp mąkę, ale tylko tyle, żeby masa nie była płynna i dało się z niej formować w dłoniach kulki (około 7 łyżek).
  3. Formuj w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego (ja nakladalam lyzeczka), układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 150oC przez 30-40 minut do lekkiego zarumienia (u mnie wystarczylo okolo 20-25min).
  4. Ciasteczka po wyciagnięciu z piekarnika będą twarde i idealne do maczania w kawie.

No comments:

Post a Comment