Friday, 17 January 2014

Brownie kawowe...

Pyszne, leciutko kawowe ciasto... Nie kosmicznie slodkie... I baaardzo zjadliwe, szczegolnie w towarzystwie lodow waniliowych albo bitej smietany. Smakowalo nawet dzieciom, chociaz obawialam sie, ze kawa bedzie za bardzo wyczuwalna, a calosc zbyt gorzka...
A dodatkowo, jak kazde brownie, czy blondie, zalicza sie do kategorii zwanej po angielsku 'cheap trick', czyli 'tania sztuczka': wyglada i smakuje, jak o wiele bardziej praco- i czasochlonne ciasto, a tak naprawde jest na stole juz po okolo 40 minutach.
Przepis znalazlam u Berniki.  A razem ze mna z wyzwaniem zmierzyly sie: SiaśkaChantelAleksandra i Mirabelka, i ktorym bardzo dziekuje za wspolne pieczenie. 
:)
Skladniki:
(idealne na tortownice 23cm)
  • 125g mąki 
  • 125g cukru pudru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 25g kakao 
  • szczypta soli 
  • 150g masła
  • 150g czekolady gorzkiej 
  • 3 jajka 
  • 60ml espresso (u mnie: czubata lyzeczka proszkowanego espresso, rozpuszczona w 60ml wrzatku i ostudzona)
polewa
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzka smietanki 36%
  • 1 lyzeczka espresso w proszku
  1. Piekarnik nagrzac do 180st. Tortownice, lub blaszke kwadratowa 23cm, wylozyc pergaminem do pieczenia.
  2. Czekolade połamac i roztopic z masłem w kapieli wodnej. Ostudzic.
  3. Mąke , cukier, proszek, sól i kakao przesiac do miski.
  4. Mase czekoladowa mieszac na małych obrotach miksera, dodac po jednym jajka, a nastepnie kawe. Wsypac mieszanke suchych skladnikow, po okolo 1/3 i miksujac po kazdej dodanej porcji. Ciasto wylac na balszke i piec 25minut (moje po 25min bylo idealne - podpieczone z zewnatrz, ale wciaz lekko plynne w srodku). Odstawic do ostygniecia. 

No comments:

Post a Comment