Saturday, 20 July 2013

Świderki z cukinią...

"Faktura sosu z cukinii zależy od tarki. na jakiej ją zetrzemy. Ja czasem używam drobnej - wtedy sos jest kremowy, a czasem grubej - wiórki cukinii pozostają chrupiące. I oczywiście swoją porcję zawsze doprawiam oliwą z chilli."  
Przepis ze strony Gazeta.pl


Skladniki:
(na 3-4 dziecinne, lub 1 dorosla i 2 dziecinne porcje)
  • 300 g makaronu świderki
  • 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki śmietany 22 proc.
  • starty parmezan 
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Makaron ugotuj al dente, odcedź. Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i cukinię. Smaż przez około 5 minut, często mieszając. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał. Gorący sos wymieszaj z makaronem. Posyp tartym parmezanem i podawaj.

No comments:

Post a Comment