Wednesday, 24 July 2013

Granola kokosowo-rodzynkowa...


Przepis z bloga Pastry Affair: 'Coconut & raisin granola'.
Skladniki:
(na okolo 6 szklanek gotowego produktu)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 1/4 szklanki (80g) syropu klonowego
  • 1/4 szklanki (55g) oleju kokosowego - ja nie znalazlam i zastapilam zwyklym olejem roslinnym
  • 2 bialka jajek, opcjonalnie*
  • 1/8 lyzeczki zmielonej galki muszkatolowej
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 3 szklanki (240g) platkow owsianych
  • 1 szklanka (120g) platkow migdalowych
  • 1 szklanka (120g) kokosu
  • 1 szklanka (160g) rodzynek
  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC.
  2. W sporej misce ubij razem syrop klonowy, olej, bialka, galke muszkatolowa i sól. Wmieszaj platki owsiane, kokos, migdaly, tak by byly rowno pokryte mieszanka syropu. 
  3. Rozsyp rowna warstwa na blaszce do pieczenia i piecz okolo 15-20min, az platki beda lekko tostowane i pachnace. Wmieszaj rodzynki. Zostaw do calkowitego ostudzenia, przesyp do szczelnego pojemnika i przechowuj w temperaturze pokojowej.
Dodatek bialek jajek sprawia, ze granola ma wiecej zwartych grudek, ktore mozna dowolnie lamac na mniejsze i wieksze czastkiBez tego dodatku granola bedzie drobniejsza.

No comments:

Post a Comment