Thursday, 30 December 2010

Krajanka z mincemeat...

Jedna z potraw, ktora nie zobaczyla swiatla dziennego w Wigilie... :) W zamrazarce doczekala 26 grudnia i zostala bardzo chetnie zjedzona w towarzystwie lodow waniliowych. Przy calej obfitosci stolu wigilijnego nikt by sie taka skromna krajanka nie przejal, a tak zostala przynajmniej doceniona :)
Przepis z magazynu 'Good Food', wydanie grudzien 2010: 'Starry mincemeat slices'.

  • odrobina masla, do wysmarowania blaszki
  • 2 x 410g sloinki gotowego mincemeat
  • 175g startego jablka, odcisnietego dla usuniecia nadmiarowego soku
  • 2 x 375g* platy gotowego, rozwalkowanego 'shortcrust pastry', czyli ciasta kruchego
  • drobny cukier do wypiekow - do posypania po wierzchu
1. Wysmaruj maslem blaszke o rozmiarach okolo 30/20/2.5cm. Wymieszaj mincemeat z jablkiem. Rozwin platy ciasta. Jeden plat wyloz na blaszke, tak, by niewielka ilosc wystawala poza jej brzegi. Rozsmaruj mincemeat rownomiernie na ciescie.
2. Zostaw drugi plat ciasta na folii, w ktora jest zawiniety, ale nozem zaznacz delikatnie zarys blaszki. Wytnij gwiazdki foremka - nie wychodz poza zaznaczone brzegi. Delikatnie wyloz na blaszke - ciastem na dol, przykrywajac nadzienie, i zdejmij folie. Zacisnij dokladnie brzegi i obetnij ewentualny nadmiar, a potem rozloz wyciete gwiazdki.  W tym punkcie mozna ciastko zamrozic na czas do 6 tygodni. Rozmrozic przez pieczeniem. 
3. Wstaw ciasto na 20min do lodowki. W miedzyczasie nagrzej piekarnik do 200stC i wstaw duza, plaska blaszke do pieczenia do srodka. Posyp ciasto cukrem, postaw na goracej blaszce i piecz okolo 30min, do zlotego koloru. Wyjmij i posyp dodatkowo cukrem.

*Nie znalazlam gotowych, rozwalkowanych platow ciasta, dlatego kupilam dwa 500g bloki, ktore docielam do wagi 375g i rozwalkowalam, podsypane niewielka iloscia maki, do wielkosci blaszki. Z resztek zrobilam kruche pierozki z resztka pozostalej masy makowej :). Ach, no i nie mialam foremek w ksztalcie malutkich gwiazdek - uzylam malutkich szklanek o srednicy 5cm.

No comments:

Post a comment