Monday 18 January 2010

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami...

Zawsze przeboj! Poza tym mozna wysprzatac lodowke i szafki z roznych pozostalosci. Tu puszka kukurydzy, tam porosniety penicylina kawalek sera i jeszcze resztki miesa z poprzedniego dnia... I obiad gotowy!

 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI
(skladniki na dwie porcje dorosle i dwoje 'pojadajacych' dzieciaczkow)

- 1 piers z kurczaka  (pojedyncza) - pokrojona na male kawalki;
- okolo 200g grzybow (pieczarki) - w plasterkach lub polplasterkach;
- 1 lyzka oleju;
- 1.5 lyzki maki;
- 1.5 lyzki masla;
- okolo 400ml wywaru - warzywny z kostki jest ok;
- pol szklanki mleka;
- 2 czubate lyzki dobrej smietany - mialam akurat resztke twardego, greckiego jogurtu i nadal sie swietnie;
- 250g makaronu - 'macaroni' jest najlepszy, grube kolanka nie rozgotowuja sie;
- 2-3 lyzki startego parmezanu;

1. Rozgrzac olej na patelni, wrzucic kurczaka, podsmazyc kilka minut, az zacznie robic sie zlotawy; dorzucic grzyby i smazyc,az zmieknal; odlac powstaly plyn;
2. W miedzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu; odcedzamy;
3. W garnuszku robimy bialy sos: roztapiamy maslo, wrzucamy make i smazymy przez chwile, wlewamy wywar - caly czas mieszajac energicznie, zeby zapobiec powstawaniu grudek; dolewamy mleko i smietane; gotujemy, ciagle mieszajac, az sos zgestnieje; jesli jest za gesty mozna dolac odrobine mleka;
4. Do sosu wrzucamy kurczaka z grzybami, ugotowany makaron, doprawiamy do smaku sola i pieprzem; przekladamy do zaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem i zapiekamy w 180stC przez okolo 30min, az ser sie stopi i zrobi lekko zlotawy;
5. Podawac z pieczywem czosnkowym i salatka z pomidorow, lub mizeria.

No comments:

Post a Comment