Friday 8 January 2010

Wszystko o pancakes!

Oryginalny przepis na ciasto pochodzi oczywiscie z www.bbcgoodfood.com i z wpisu  ''American blueberry pancakes''. Cala reszta to moja inwencja, ktora sie na tym nie konczy - po prostu nie porobilam zjec innych pancakes: z bananami, z jablkami, z ananasem, z puszkowanymi mieszanymi owocami... I czym tam jeszcze! Droga do eksperymentowania otwarta baaardzo szeroko! :)

- 200g maki z proszkiem do pieczenia (MUSZE znalezc gdzies proporcje ''maka:proszek do pieczenia'' i ja opisac!!!); - lyzeczka proszku do pieczenia;- 1 jajko;- 300ml mleka;- odrobina masla (ja daje lyzke oleju i dziala!);- olej lub maslo do smazenia; - golden syrup lub syrop klonowy, do serwowania.
1Wymieszaj make, proszek do pieczenia i szczypte soli w duzej misce; 2Ubij lekko jajko z mlekiem, zrob wglebienie w suchych skladnikach i wmieszaj mleko, az do uzyskania gestego, gladkiego ciasta;  3.Wmieszaj roztopione maslo. Ja uzywam oleju, ktory mieszam po prostu z mokrymi skladnikami. 

Pancakes czekoladowe: od suchych skladnikow odjac 2-3 lyzki maki, a w jej miejsce dolozyc 2-3 lyzki czekolady w proszku; podawac z lodami waniliowymi, lub gestym waniliowym jogurtem



Pancakes malinowe: do suchych skladnikow dorzucic garsc zamrozonych, polamanych na kawalki malin, wymieszac i dodac mokre skladniki; cisto robi sie cudnie rozowe i pachnace!



Pancakes jagodowe: czyli klasyczne; do gotowego ciasta domieszac 150g pudeleczko borowek amerykanskich!


Rozgrzac teflonowa patelnie, wysmarowana odrobina oleju, nakladac lyzka ciasto i smazyc na zloty kolor z obu stron. UWAGA - patelnia nie moze byc bardzo goraca, bo nalesniki sa dosc grube i beda spalone na wierzchu, ale surowe w srodku.
Z podanej ilosci skladnikow wychodzi okolo 10-12 pancakes. 
Podawac polane miodem, syropem klonowym, gestym jogurtem, czy co tam kto lubi!

No comments:

Post a Comment