Monday, 11 January 2010

Najłatwiejsze ciastka w świecie...

Przepis pochodzi oczywiscie z niezawodnego www.bbcgoodfood.com, gdzie jest opublikowany pod nazwa 'Simple jammy biscuits'. Idealne na zimowe wieczory przed telewizorem. I mozna je zrobic w przerwie na reklame. No, na wiadomosci... 
 

 


NAJLATWIESZE CIASTKA Z DŻEMEM
  • 200g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub maka +  2 lyzeczki proszku do pieczenia;
  • 100g drobnego cukru;
  • 100g masla lub margaryny, ale z maslem sa o NIEBO lepsze;
  • 1 jajko, lekko roztrzepane w miseczce;
  • 4 lyzki dzemu truskawkowego (uzywam angielskiego, ktory jest bardziej 'galaretkowaty' i wytrzymuje pieczenie nienaruszony; raz uzylam dzemu Lidl'a, bardzo podobnego do polskiego, ktory sie niestety rozlal i rozpackal).
    1. Rozgrzej piekarnik do 190stC. Rozcieraj rekoma make, cukier i maslo, do czasu, az mieszanka przypomina konsystencja tarta bulke. Dodaj tyle jajka, by zwiazac mieszanke razem i uformowac twardawe ciasto.
    2. Oprosz dlone maka i uformuj z ciasta walec o srednicy mniej wiecej 5cm. Potnij w 2cm plastry i uloz na duzej blaszce. Zostaw miejsce pomiedzy ciastkami, bo urosna w czasie pieczenia.
    3. Zrob male wglebienia w srodku kazdego plastra np. grzbietem drewnianej lyzki (ja robie to palcami) i wloz w nie lyzeczke dzemu. Piecz przez 10-15min, az ciastka sa wyrosniete i lekko zlote. Ostudz na kratce.

    No comments:

    Post a comment