I znowu nas zastał TEN czas w roku... Wakacje...
Związane nieodłącznie z bardzo silną potrzebą zajęcia czymś dzieci...
Podobne pomysły:
Przepis z bloga Cooking with my Kids.
Składniki:
(na jakieś 16-20 sztuk)
115g niesolonego masła
50g drobnego cukru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
185g mąki
nadzienie:
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1. Rozgrzej piekarnik do 180stC i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
2. Odmierz masło i cukier do miski. Ubij mikserem na puszystą jasną masę.
3. Dodaj żółtko i wanilię. Dobrze wymieszaj.
4. Wsyp mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj - najlepiej drewnianą łyżką. Powinno powstać gładkie ciasto.
5. Roluj niewielkie kulki, używając do mierzenia ilości ciasta miarki o pojemności jednej łyżki. Układaj je na przygotowanej blaszce i delikatnie rób wgłębienia kciukiem.
6. Piecz okolice 12 minut - gotowe powinny być lekko złotawe i z lekko popękanymi brzegami.
7. Zostaw do przestudzenia na kratce. Jeśli wgłębienia za mocno wyrosły szybko, póki ciasto jest gorące, i delikatnie zrób je znowu odwrotną stroną łyżeczki.
Nadzienie:
Odmierz wszystkie składniki do sporej miski. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, czekoladowej masy.
UWAGA: najlepiej jest zacząć od 1 łyżki wody i dodawać po odrobinie w miarę potrzeby.
Użyj łyżeczki do nakładania niewielkich porcji na każde ciastko. Jeśli chcesz udekoruj kolorowymi posypkami.
No comments:
Post a Comment