Podobne pomysły:
Przepis ze strony Cooking with my Kids.
Składniki:
(na około 20 sztuk)
100g miękkiego masła
50g drobnego cukru
125g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
10g (1.5 łyżki) kakao
1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160- z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę na ciastka, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Włóż masło i cukier do sporej miski. Ubij bardzo dokładnie drewnianą łyżką - masa powinna być gładka i miękka.
3. Wsyp odmierzoną mąkę i kakao. Dobrze wymieszaj - rękami, albo łyżką, aż powstanie kulka gładkiego ciasta.
4. Nabieraj porcje ciasta wielkości łyżki stołowej i roluj na kulki (mniej-więcej wielkości orzecha włoskiego). Układaj w niewielkich odstępach na przygotowanej blaszce, a następnie delikatnie przyciskaj widelcem umoczonym w zimnej wodzie.
5. Piecz okolice 12-15 minut. Ciastka będą lekko miękkawe po wyjęciu z piekarnika, ale powinny stwardnieć po ostudzeniu. Przestudź na blaszce, a potem przełóż na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
No comments:
Post a Comment